Goda skäl att renovera

Det finns flera goda skäl att renovera, men två av dem står onekligen ut från resten, särskilt när det gäller badrummet – av hälsoskäl/olycka eller för livsglädjen.

 

Om olyckan varit framme

Om du råkat ut för en vattenläcka kan tillvaron vändas upp och ner på nolltid. Beroende på hur omfattande fuktskadan är som uppstår kan det inte bara innebära problem för dig, utan även för grannar om du bor i hyreshus. Skulle detta scenario slå in bör du hoppas att du har en bra hemförsäkring, då du annars kan få betala en dyr nota för både dig och grannarna. I mindre dramatiska termer kan vi väl säga att fuktskador inte brukar bli så omfattande, men att de ändå ska tas på största allvar. Om det sker en mindre översvämning i ditt våtrum kommer det behöva torkas och troligen renoveras, för att komma åt det skadade området, och att undvika saker som svartmögel i badrum. Att renovera för hälsoskäl (och för att ens kunna använda badrummet) är en tydlig väg om du haft otur. Tursamt nog är det mycket vanligare att renovera badrummmet för att lyfta det och göra om – en helt vanlig renovering där du får designa ett nytt fräscht badrum åt dig och hela familjen.

 

Den här typen av projekt kan istället upplevas som rena nöjestrippen (förutom kostnaderna). Du får besöka bygghandeln och tala med kompetenta badrumshantverkare för badrumsrenoveringar Sollentuna, välja kakel, badrumsinredning och få uppslag på nya möjligheter. Det gäller att drömma stort, samtidigt som du anlitar rätt typ av hjälp för badrumsrenoveringar Stockholm när projektet ska påbörjas. Det gör att du får proffs som tittar på din idé och kan hjälpa dig med råd och tips (som varför du borde välja bort microcement badrum till fördel för grantitkeramik). Tänk också på att både följa trenderna men också bryta dem – livet är för kort för att göra som alla andra, samtidigt som du inte vet om din briljanta idé idag är lika briljant om tjugo år.…

Håll dina vänner nära, din elektriker närmare

Det finns ett gammalt ordspråk som säger att du bör känna en präst, en läkare och en advokat. Det stämmer säkert till viss del, men vi skulle vilja lägga ett till yrke till denna gamla dänga och modernisera den lite: du bör också känna en elektriker. Eller åtminstone en kompetent elektrikerfirma!

Tips för att lösa spänning i vardagen

Anledningen är tämligen självklar ur ett modernt perspektiv – allt runtomkring oss går idag på el. Våra datorer, smartphones, surfplattor och tlll och med i allt större grad transporter lever enkom på elektrisk energi. Det gör att systemen som uppehåller dessa blir ännu viktigare. Även i hemmet blir det fler och fler apparater som ska ha stabil strömtillgång, och det är ofta något vi, som med så mycket annat, tar för givet. Strömmen ska ”ju bara komma ur väggen”, eller hur? Fullt så enkelt är det naturligtvis inte, något vi får en lite bister påminelse om när både elpriser stiger i vågor, strömavbrott blir något vanligare och att proppar faktiskt går när balansen i hemmet blir överbelastad.

Därför menar vi att det alltid är ett gott råd att veta vem du ska ringa när det smäller, bokstavligen eller bildligt talat. Det finns få saker som är så frustrerande som att diskmaskinen lägger av mitt under ett program och inte startar mer, oavsett hur mycket du nollställer säkringar och byter propp. När datorn för tredje gången fått en lite för hög spänning och bränner nätaggregatet är det nog läge att faktiskt kolla var felet ligger på djupet. Om du dessutom hittar en elfirma likt elektriker Stockholm som du trivs med etablerar du en trygg relation som gör att du kan höra av dig året om, särskilt när de erbjuder jourelektriker Stockholm. Med en jourelektriker är du säkrad året om, och du kan ofta få hjälp inom under en timme när olyckan slagit till och berövat dig både jobbmöjlighet (och troligen skänkt dig nya problem i form av barn som skriker om Wi-fi).

Jourelektriker bra för alla

Anledningen till att en jourelektriker kan vara på plats så snabbt handlar om att kompetenta elfirmor har ett brett nätverk av personal och finns på plats vid flera orter nära dig. Om vi tar elektriker Huddinge som exempel så finns närvaro inte bara i eljourStockholm utan även elektriker Nacka. Det gör att du alltid kan kopplas till den elektriker som är tillgänglig närmast dig, och att du sällan är långt borta om du behöver råd och stöd. Har det blivit spänningsfel i laddstolpe så att elbilens easee laddbox lagt av på morgonen, och du riskerar att bli sen till jobbet? Inga problem, hör av dig till journumret och beskriv problemet, så kommer en auktoriserad elektriker till dig inom kort. Chansen är dessutom att du med en certifierad elektriker kan få hjälp att inspektera systemet från grunden, så att felet inte uppstår igen.

Elinstallationer kräver som bekant en viss kunnighet, och i många fall krävs det faktiskt att en utbildad elektriker sköter dina installationer. Det kan i många fall vara lockande att utföra mer avancerade installationer och omdragningar själv, men om en brand eller annat allvarligt elfel uppstår kan du få rejäla problem med försäkringsbolaget eller ”farbror blå”, beroende på hur illa det är. Samtidigt gäller det att ha koll, för det finns också arbeten som du kan och får utföra, om du har fackmannamässig kunskap. Även här kan en god relation med din elfirma vara till godo, eftersom de kan förklara för dig vad du får och inte får göra. På så sätt vet du från proffsen vad som är realistiskt och överkomligt, samtidigt som du kan få råd av vilka produkter som faktiskt håller måttet. Praktiskt, prisvärt och en investering som håller för framtiden.

Glöm inte städningen!

Sist men inte minst skulle vi vilja dryga ut vår moderniserade version av det klassisksa ordspråket lite till: det är väldigt praktiskt att känna en elektriker, en …

Arbetsrätten viktig för återgångsarbetare

När det kommer till arbetsrätt är det vanligtvis en vattendelare på arbetsplatserna ute i landet. Många vill, trots att jobbet är en av de absolut viktigaste delarna av våra liv (eller åtminstone där vi spenderar en stor del av vår vakna tid, förutsatt att du jobbar heltid) inte ta i områden som arbetspolitik eller förhållandena på jobbet ens med tång. Det kanske är någon nordisk traditionell konflikträdsla i botten, men studier visar att majoriteten av de som faktiskt arbetar heltid varken är medlem i facket eller ens verkar bry sig särskilt mycket om saker som arbetsrätt. Det kanske kan låta blygsamt positivt ändå – åtminstone om vi tänker oss att de flesta kanske har så pass drägliga arbetsförhållanden och hyffsade relationer med sin chef som gör att de helt enkelt inte behöver fackligt medlemsskap. Däremot visar statistiken att det är betydligt vanligare än vi tror att det skär sig på olika sätt, mellan ledning och arbetstagare.

 

Att gå med i facket innan problemen uppstår

En stark rekommendation när det gäller fackligt medlemsskap är att tänka på det lite som att gå till tandläkaren. Det kanske inte är det roligaste du kommer göra i ditt liv, men det är gansksa nödvändigt. Dessutom är det bättre att faktiskt gå till tandläkaren, hur tråkigt eller skrämmande det än kan vara, innan du faktiskt får akuta problem. Som med mycket annat är det inte säkert att varken tandläkaren eller ditt fackliga ombud kan hjälpa dig, om du bankar på porten samma sekund som det händer något allvarligt. Särskilt i fråga om fackförbund krävs ofta en viss typ av anställning eller medlemstid för att du ska kunna få all den hjälp de kan erbjuda. Det kan inledningsvis verka ganska snålt, men det kommer också av goda anledningar – precis som en arbetslöshetskassa eller klubbmedlemskap där förmånerna är betydande måste fackföreningarna ha en viss ”testperiod”, så att medlemmar faktiskt är med över längre tid. Annars hade varenda kotte troligen blivit medlem i samma stund som det uppstår en konflikt – få lysande hjälp av fackets företrädare – och sedan gått ur i samma sekund som konflikten är löst. Det är naturligtvis inte en hållbar ekonomisk modell för till exempel st facket, så det gäller att faktiskt bara bita ihop och betala för medlemsskapet till fackförbundet ST. Tänk på det som en försäkring (vilket det ju faktiskt är) – en trygghet som du betalar för utifall den måste användas, och med vetskapen om att det blir betydligt jobbigare om du står där mitt i olyckan utan förmånen på din sida.

Facket jobbar för dig – inte tvärtom

På tal om nordisk jantelag är det inte sällan som medlemmar i facket nästan kryper till korset för att be om assistans, eller tänker att en mindre detalj på arbetet inte är något för facket att hantera. Det brukar dock inte stämma. Visst, du kan inte springa till din fackförening för minsta lilla, men faktum är att dina fackliga företrädare är ett språkrör för alla medlemmar på din arbetsplats. Även om ni inte har en företrädare på plats finns det ofta en att komma i kontakt med, och det kan vara nog så värdefullt att föra en dialog med fackförbundets anställda för att se om ert arbetsklimat kan bli bättre. Många vet till exempel inte vad som gäller för mindre jobbdetaljer som lagligt bestämd vila, semesterersättning eller föräldraledighet. Där kan ditt ST fackförbund bistå med råd och tips hur du i sin tur för dialogen med din arbetsgivare. Med andra ord behöver inte fackligt medlemsskap innebära smygande skam eller ens att du någonsin behöver ta det där jobbiga samtalet med din chef – du får helt enkelt hjälp på många olika sätt, för en bättre arbetsplats. Kolla också alltid ditt ST kollektivavtal, så att du vet vad som gäller.

Bonustips – glöm inte vardagslyxen på jobbet

Det kanske verkar som en löjlig liten detalj, men glöm …