När jag var liten när jag växte upp hade jag en dröm om att bli kapten på min egen båt. Jag älskade att vara ute på det öppna havet och tanken på att kunna segla till avlägsna platser och utforska det okända var alltid en inspirationskälla för mig. Som vuxen bestämde jag mig för att ta på mig att förverkliga denna dröm och gav mig ut på en otrolig resa för att bli sjökapten med min egen båt – och att lära mig om allt runtomkring, som MD båttrailer och så vidare.

I den här bloggen kommer jag att dela med mig av min resa till att uppnå det omöjliga och att bli sjökapten med min egen båt. Jag kommer att diskutera stegen jag tog för att förverkliga denna dröm, utmaningarna jag ställdes inför och lärdomarna jag lärde mig på vägen.

Barndomsdrömmar

När jag växte upp var jag alltid fascinerad av havet och livet som sjökapten. Jag tillbringade otaliga timmar med att drömma om att kunna ta mig till havet, utforska det okända och försörja mig på att göra något jag älskade. Jag var fast besluten att göra den här drömmen till verklighet och jag började skapa en plan för att förverkliga den.

Det första steget i min plan var att skaffa den kunskap och erfarenhet som krävs för att bli sjökapten. Jag läste på sjölagar, studerade navigering och segling och skrev till och med in på en sjöfartsingenjörskurs för att få en bättre förståelse för principerna bakom skeppsbyggnad och drift.

Nästa steg var att skaffa lite praktisk erfarenhet. Jag började som däcksman på en fiskebåt och arbetade mig sakta upp till att bli styrman på ett charterkryssningsfartyg. Med varje ny erfarenhet växte min kunskap och mitt självförtroende inom det maritima området och maskinsläp, och jag insåg snart att jag var redo att ta nästa steg.

 

Utbildning och erfarenhet

Jag fortsatte mina studier och anmälde mig till avancerade kurser om sjöfart, väder och fartygshantering. Jag fick också mer erfarenhet av att arbeta på större och mer mångsidiga fartyg. Med varje ny erfarenhet fortsatte jag att finslipa mina färdigheter och bygga upp mitt självförtroende som framtida sjökapten.

Vid det här laget hade jag skaffat mig den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att bli en licensierad sjökapten, men jag hade fortfarande ett stort hinder i vägen: att hitta och skaffa min egen båt.

Skaffa min egen båt

För att bli sjökapten behövde jag skaffa en egen båt. Detta var en skrämmande uppgift, eftersom jag behövde hitta en båt som var pålitlig, prisvärd och lämplig för mina behov. Jag tillbringade timmar med att undersöka båtar online och besöka båtmässor och letade efter det perfekta fartyget. Efter månader av letande hittade jag så småningom den perfekta båten och lyckades säkra finansiering och slutföra registreringsprocessen.

Jag var nu den stolta ägaren av en båt (efter att jag också behövt reparera propeller), men jag var inte riktigt redo att ta ut den på öppet hav än.

 

Att bli sjökapten – tjoho!

Nu när jag hade en egen båt var det dags att lära sig segla rep och bli sjökapten. Jag gick ut på några provkörningar, bekantade mig med båten, lärde mig att navigera och hantera den i olika väderförhållanden. Jag tog också några avancerade seglingskurser för att få en bättre förståelse för principerna bakom segling och olika sjöfartsregler.

Efter några månaders träning kände jag mig äntligen redo att sätta segel och börja min resa som sjökapten.

Resan till att bli sjökapten var inte lätt, och det fanns tillfällen då jag trodde att jag aldrig skulle klara det. Men jag höll ut och så småningom uppnådde jag det omöjliga. Längs vägen lärde jag mig vikten av att vara uthållig och beslutsam, att ta risker och inte ge upp mina drömmar. Jag lärde mig också vikten av att sätta upp mål och ha en plan för att nå dem.

 

Dags att kasta loss

Min resa till att bli sjökapten med min egen båt var lång och mödosam. Men jag kan ärligt säga att det var värt det och jag skulle inte byta det mot något. Min erfarenhet har lärt mig att med rätt attityd och beslutsamhet är ingenting omöjligt och vilken dröm som helst kan uppnås. Jag hoppas att den här bloggen kommer att inspirera andra som strävar efter att uppnå det omöjliga. Tack för att ni läste – nu ska jag på seglats! Huj huj!